Kalp krizi nedir, sebepleri nelerdir, nasıl önlenebilir? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kalp krizi dünya genelinde en önde gelen ölüm nedenlerinden bir tanesidir. Tam olarak kalp krizi nedir, kalp krizi geçirildiğinde neler olur, hangi durumlar kalp krizini tetikler ve bunu nasıl önleyebiliriz? Bu soruların cevapları ve daha fazlası yazımızda…
Kalp krizi kalbin temel işleyişinde bir şeylerin ters gittiğini gösteren temel bozukluktur. Kan damarlarında yağ ve kolesterol birikmesi nedeniyle kalbin oksijen kaynağında aksama meydana gelir. Bu durum karşımıza kalp krizi olarak çıkmaktadır. Şiddetli bir şekilde görüldüğü gibi yavaş yavaş gelen ve hafif belirtilerle vücudu ele geçiren ataklarda görülmektedir. Bu Belirtilerini ise şu şekilde açıklayabiliriz:
KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ
Kalp krizinin oldukça hafif belirtisi olduğu gibi çok ağrılı ve şiddetli belirtileri de olmaktadır. Bu belirtiler atağın şiddeti hakkında da bizi bilgi vermektedir. Hafif şekilde geçirildiğinde çoğu zaman bir hasara neden olmayan atak şiddetli olduğunda ise felç ve ölüm gibi sonuçlara yol açmaktadır.
Kalp krizinin hafif ve başlangıç belirtileri ise göğüs, kol, sırt ve boyun ağrısı gibi belirli bölgelerde görülen ağrılar ve kalpte hissedilen sıkışmadır. Şiddetli ve daha tehlikeli olabilecek belirtiler ise soğuk terleme, mide bulantısı, nefes darlığı gibi şikayetlerdir.
Bu belirtilen şikayetler kişilerde aynı şekilde görülebilirken kimi zaman ise kadın ve erkeklerde farklı şekilde görülmektedir. Örneğin kadınlarda bulantı, nefes darlığı daha sık görülürken erkeklerde göğüs darlığı şikâyeti daha fazla görülmektedir.
KALP KRİZİ NASIL OLUŞUR?
Kalp krizi riski herkeste görülebileceği gibi özellikle aşağıdaki faktörlere sahip olanlarda görülme riski daha fazladır:
- Genetik
- İleri yaş,
- Diyabet, obezite, yüksek kolesterol gibi hastalıklar
- Kalp kaslarının hasarlı olması,
Uzmanlara göre kalp krizi yaşanmasının altında kroner arter hastalığı vardır.
KRONER ARTER HASTALIĞI NEDİR?
Kalpteki tıkanmalar nedeniyle oksijenin kalp kaslarına ulaşamamasıdır. Sağlıksız beslenme, alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar yüzünden bu arterlerde yağ ve kolesterol birikmektedir. Bu birikintiler zamanla ağırlaşır ve koroner arterler daralır. Bu arterler daraldıkça da oksijen miktarının kalp kaslarına ulaşması zorlaşır. Bununla birlikte kalp krizi görülme olasılığı da artar.
KALP KRİZİ NASIL ÖNLENİR?
Öncelikle kalp ve damarlarınızla ilgili herhangi bir şikayetinizin olması durumunda mutlaka bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz. Uzmanınızın önerileriyle birlikte yaşam koşullarınızı iyileştirerek kalp krizi riskini önleyebilir ve kalp kaslarınızı iyileştirebilirsiniz:
- Sağlıksız alışkanlıkları bırakmak; alkol ve sigarayı hayatınızdan çıkarın. Sigara ve alkol kullanan kişilerin kullanmayan kişilere göre kalp krizi geçirme riski 2 ila 4 kat daha fazladır.
- Sağlıklı beslenme; kalbe iyi gelen kendinize özel diyetleri uygulamakla birlikte uzmanlar özellikle tam tahıllı besinler, yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt yemeyi kalp sağlığı için önermektedir.
- Düzenli egzersiz; egzersiz yapmak sağlıklı yaşamın ön koşulu olduğu gibi kalp sağlığı için de vazgeçilmez bir öncüldür.