Seçim güvenliği partiler tarafından nasıl sağlanacak? Seçim için hangi güvenlik önlemleri alındı?
Seçime sayılı günler kala siyaset gündemi de yoğunlaşmaya devam ediyor. İktidar cephesinden seçim öncesi müjde üstüne müjde gelirken muhalefet tarafında ise seçime yönelik yoğun çalışmalar var. Bu çalışmalardan en önemli olanlardan bir tanesi de seçim güvenliği.
Hem iktidar hem de muhalefet partileri seçim güvenliğini sağlamak için oldukça sıkı çalışmalar yaptığını açıklıyor. İşte bu hazırlıkları ve açıklamaları sizin için derledik.
Hangi Partiler Sandık Güvenliği İçin Neler Yaptı?
Seçime sayılı günler kala seçime girecek partilerin seçim güvenliğini sağlamak için yaptığı çalışmalar:
Cumhur İttifakı:
AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz seçim güvenliğine dair açıklamalarda bulundu. “Seçim günü çok özel ve güzel çalışmalarla o gün bir hilenin olmadığı, milli iradenin çok net bir şekilde sandığa yansıdığı, sandıktan da aynı şekilde çıktığı bir tablo olsun istiyoruz. Buna ilişkin gayretlerimiz devam ediyor”
“Bizim seçim kanunlarımız var. Bu kanunlar çerçevesinde bu işler yapılıyor. Partilere yüklenen bu anlamda haklar ve sorumluluklar var. Biz AK Parti olarak Türkiye’de her sandıkta bir kurul üyemiz olacak. Aynı zamanda müşahit hakkı veriliyor. Yine Seçim Kurulunda en son milletvekili seçiminde en fazla oy almış 4 partiye bu hak veriliyor. Biz seçim kurulunda da varız. Kurul üyesi sıfatıyla bizim görevlerimiz var ama ilçe seçim kurulu üyesi hem orada bulunur hem de oy kullanır. Aynı zamanda 298 sayılı yasanın bize tanıdığı bir imkan var üyenin dışında temsilci bulundurma hakkımız var. Seçim akşamı orada da müşahit bulundurma imkanımızda var. Biz ve diğer partilerde bu imkanlardan istifade edecek. Hem yasaların ortaya koyduğu o kapsam ve o sistem doğru işlesin diye biz de partiler olarak üzerimize düşeni yapacağız. Seçim gününe ilişkinde çok özel ve güzel çalışmalarla o gün bir hilenin olmadığı milli iradenin çok net bir şekilde sandığa yansıdığı, sandıktan da aynı şekilde çıktığı bir tablo olsun istiyoruz. Buna ilişkin gayretlerimiz devam ediyor”
İfadelerini kullandı.
Millet İttifakı
Millet ittifakı seçim güvenliğinin çalışmalarına yaklaşık bir yıldır devam ediyor. seçim güvenliğin için seçim güvenliği komisyonu altı partinin temsilcisiyle 6 haziran 2022 tarihinde kurulmuştu. Bu kurulun yaptığı çalışmaları ise genel itibariyle şu şekilde sıralayabiliriz;
1-Sandık başı işlemlerini takip edecek kadroları öncesinde tespit ederek görevlilerin seçim mevzuatı ve görevleri hakkında bilgiler vererek görevlilerin eğitilmesini sağlayacaktır.
2-Yurt dışı seçmenlerine yönelik çalışmalar yapılarak buradaki seçmen sayısını tespit etmek
3-Sivil toplum örgütleriyle ve gönüllülerle iş birliği içinde olarak endişelerin giderilmesi amaçlı her türlü bilgi paylaşımında bulunmak.

Memleket Partisi ve Ata İttifakı:
Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Zafer Partisi Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan seçim güvenliği için bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu.
Sandık güvenliği ile ilgili endişelerini dile getiren adaylar şu açıklamalarda bulundu;
Sinan Oğan “Türkiye’deki 20 yıllık iktidarın bir seçim daha kazanması için herhangi bir şartın olduğu kanaatinde değiliz. Birinci endişelendiğimiz konu, 1 milyondan fazla normal istatistiksel dağılımın dışında gözüken bir seçmen sayısı söz konusu. Son 5 sene içerisinde 3,5 milyon seçmen kayda girmesi gerekirken, 4 milyon 800 bin küsur seçmen var. Deprem bölgesinden ciddi endişe duyuyoruz. 3 milyon civarında vatandaşımız o bölgeyi terk etmişken, sadece 450 bini kayıt yaptırabilmiştir. Geride kalan vatandaşlarımızın nerede, nasıl oy kullanacağı muammadır. O bölgedeki yıkıntılar 50 binden fazla insanımızı kaybettiğimizi gösteriyor. Onlar kayıttan düşüldü mü, onların yerine kim oy kullanacak bilmiyoruz. Bu konuda doyurucu bir açıklamayı Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) veya başka bir birimden henüz alabilmiş değiliz. Mühürsüz oylar da YSK’nın çelişkili açıklamalarıyla kafamızı daha da karıştırıyor” dedi.
İnce ise “Gerek seçmen listeleriyle ilgili gerek sandık güvenliğiyle ilgili bütün kaygılarının altına imzamı atıyorum. Aylardır adeta yalvarırcasına bütün muhalefete çağrılarda bulunduk. Gelin şu seçmen listelerini inceleyelim, içinde ne kadar Suriyeli var ne kadar Nijeryalı var bunları görelim, ne kadar Afgan var; ama bir cevap alamadık ne yazık ki. Sandık güvenliğiyle ilgili yaklaşık 200 bine yaklaşan bu sandıkla ilgili de hep çağrılarımız oldu. Biz Memleket Partisi olarak yasa gereği sandık kuruluna gözlemci veremiyoruz. Çünkü ilk kez seçime giriyoruz. Daha önce seçime girmiş ve ilk 5’e girmiş partiler sandık kuruluna gözlemci verebiliyor, bizim böyle bir hakkımız yok. Biz ancak müşahit bulundurabiliyoruz. CHP ve İYİ Parti’ye tekrar sesleniyorum; eksik olduğunuz yerler varsa gelin Memleket Partililer sizin adınıza oralarda otursunlar. Hiçbir sakınca görmüyorum, yeter ki sandıkların güvenliğini sağlayalım. Bu konuda hala zaman vardır, hala iş birliği yapabiliriz.” İfadelerini kullandı.
Sinan Oğan ise AK Parti dahil seçim güvenliği için tüm partilere ziyarette bulunacağını açıkladı.
Seçmenin özellikle deprem bölgesinde yapılacak olan seçimlerin güvenliği ile ilgili endişeleri ise tüm bu açıklamalara rağmen devam ediyor.