Aldatıcı Reklamlara Geçit Yok: Ticaret Bakanlığı 7 Ayda 156 Milyon TL Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı reklamlardan korumak için denetimlerini aralıksız sürdürüyor.
2025 yılının ilk yedi ayını kapsayan Ocak-Temmuz döneminde, aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulama tespit edilen 875 dosya hakkında toplam 156,8 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bu rakam, Bakanlığın haksız ticari uygulamalarla mücadelesindeki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Temmuz Ayı Verileri Dikkat Çekiyor
Reklam Kurulu, 359. toplantısında Temmuz ayına ait dosyaları görüşerek önemli kararlar aldı. Toplantıda; sağlık ürünleri, gıda takviyeleri, emlak ilanları, turizm tanıtımları ve sosyal medya içerikleri gibi farklı alanlardan toplam 134 dosya değerlendirildi. Bu dosyalardan 122'si mevzuata aykırı bulunarak toplam 15,7 milyon TL idari para cezası ve yayın durdurma kararı verildi. Ayrıca, tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla 3 dosya hakkında erişim engeli tedbiri uygulanmasına karar verildi.
Yılın İlk Yarısında Rekor Ceza
2025 yılının ilk yedi ayında Reklam Kurulu, toplam 970 dosyayı inceledi. Bu dosyaların 875'i, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama kapsamında mevzuata aykırı olarak tespit edildi. Bu dosyalara ilişkin olarak, yayın durdurma kararlarıyla birlikte toplam 156.856.697 TL idari para cezası uygulandı. Bu süreçte 73 dosyaya da erişim engeli getirildi.
Tüketiciyi Koruma ve Adil Rekabet Vurgusu
Reklam Kurulu'nun aldığı kararlar, sadece tüketicinin aldatılmasını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda sektörlerdeki etik dışı tanıtımların neden olduğu haksız rekabetin de önüne geçiyor. Yanıltıcı indirim ve fiyat bilgileri içeren reklamlara karşı alınan tedbirler, piyasadaki fiyat dengesinin korunmasına katkı sağlıyor.
Bakmadan Geçme





