03.02.2022 Tarihinde çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanununa göre öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarına göre ayrılacak. Buna göre öğretmenlik mesleği öğretmen – uzman öğretmen – başöğretmen olmak üzere üçe ayrılacak.
Başöğretmen olmanın şartları nelerdir, başöğretmen olmanın avantajları nelerdir, başöğretmen olmak için sınava girmek şart mı? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.
BAŞÖĞRETMEN BAŞVURU ŞARTLARI
Başöğretmen olabilmek için öğretmenlik mesleğinde 10 yıl boyunca uzman öğretmen olarak görev yapmış olmak gerekmektedir. 10 yılı uzman öğretmen olarak tamamlayan öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan başöğretmenlik sınavına katılabileceklerdir. Bu sınavdan 100 tam puan üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılacaklar. Ayrıca doktora öğrenimini tamamlamış uzman öğretmenler bu sınavdan muaf tutulacaktır.
BAŞÖĞRETMENLİK SINAVINA BAŞVURU ŞARTLARI
a) Yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak,
b) Uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak,
ç) Uzman öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan en az 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlamış olmak,
d) Başöğretmenlik mesleki gelişim çalışmalarını tamamlamış olmak şartları aranacak.
Başöğretmenlik için başvuruda bulunacaklardan yazılı sınavdan muaf tutulacak olanların da başöğretmenlik için aranan şartları taşımaları gerekiyor.
BAŞÖĞRETMEN OLMANIN AVANTAJLARI
Kariyer basamağının üçüncü adımı olan başöğretmenler için yapılan sınavda başarılı olan ve şartları taşıyan adaylar görevlerine başöğretmen sıfatıyla devam edecekler. Bunun getirdiği ayrıcalıkları ise şu şekilde açıklayabiliriz: Başöğretmen unvanı taşıyanlara bir derece verilecektir, ayrıca eğitim öğretim tazminatlarında da değişikliğe gidilerek %120’lik bir artış olmuştur. Maaşlara yansıyan zam ise 2023 senesi içerisinde ortalama 3000 TL olmuştur