Yapılan araştırmalar sonucunda birçok gündelik alışkanlıklarımızın beyin sağlığına zarar verdiği ortaya çıktı.
Yapılan araştırmalar sonucunda beynin fizyolojisini olumsuz etkileyen faktörlere birçok insan maruz kalmakta. Bu faktörler birçok kişinin alışkanlık haline getirdiği durumlar olarak karşımıza çıkmakta. Bu alışkanlıkları değiştirdiğimiz takdirde ise beyindeki nöronların daha fazla çalışması mümkün hale geliyor. Yani daha dikkatli, hafızası daha kuvvetli ve çabuk odaklanabilen insanlar olabilmek mümkün oluyor.
Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- SÜREKLİ KÖTÜ HABER DUYMA/ OKUMA/ ALGILAMA HALİ; hayat akışında gelişen çevrenizde ya da kendinizle ilgili sürekli kötü haber duymaya maruz kalmak beyini olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Sadece psikolojik olarak kötü hissedileceği düşünülse de araştırmalar sonucunda kötü haber alma durumu beyindeki sinir hücrelerini de zayıflattığı görülmüştür. Bu yüzden kötü haberlere maruz kalmak ne kadar az olursa beyin sağlığınız için o kadar iyi olacaktır.
- TOKSİK İLİŞKİLER; toksik ilişki yaşayan kişilerin psikolojisi oldukça tahrip edilmiş olabilmektedir. Bu sağlıksız psikoloji beyin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden toksik ilişkilerden uzak kalmak uzmanların önerileri arasında yer alıyor.
- KAPALI ALANLAR; sürekli kapalı alan içinde olmak, temiz havadan uzak kalmak ruhsal durumu etkilerken beynin fizyolojik yapısını da olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca güneş enerjisinde bulunan kızılötesi ışınları yeteri kadar alındığında melatonin hormonu salgılar. Bu melatonin stresten vücudu koruyan en önemli hormondur. Bu hormonun eksikliğinde depresyon gibi şikayetler de görülebilir.
- ŞEKER TÜKETİMİ; fazla şeker tüketmek insülin direncini oluşturur ve bu da nöronların aç kalmasına neden olur.
- STRESİN YOK DENECEK KADAR AZ OLMASI; kontrollü stres vücudun daha güçlü, daha dirençli olmasına yardımcı olur. Yeterince stresin olmaması da beyin hücrelerinin işlevinin yerine getirmemesine neden olur.
- ANTİBİYOTİKLER; bağırsaklar ve beyin arasında doğrudan bir ilişki vardır. Fazla antibiyotik kullanımı sonucu bağırsaktaki yararlı bakteriler yok olabilirler. Bu da beyin hücrelerini olumsuz etkiler.
- SÜREKLİ OLARAK APERATİF TÜKETMEK; ana öğün haricinde bir şeyler atıştırmak da beyni olumsuz etkileyen faktörler arasındadır. Sağlıklı yiyecekler de olsa bu durum aç kalmamayı önlediğinden beyin fonksiyonlarının çalışmasını engelleyebilir. Bu yüzden uzmanların önerilerinin başında aralıklı oruç diyeti gelmektedir.