Panik Atak Belirtileri Nedir, Nasıl Önlenir?

Panik atak geçirdiğinizi nasıl anlarsınız, panik atak önlenebilir mi, atak geçirirken ne yapmalıyız? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.

Panik atak, hayatın belli bir döneminde yaşadığımız ruhsal bozukluk halidir. Bu durum yaşam konforumuzu oldukça etkileyebilir. Ayrıca fiziksel sağlığımızı da bozabilir.

Panik atak yaygın bir psikolojik bozukluktur. Birçok insanda görülebilmektedir. Tansiyon ya da şeker hastalığı gibi yaş, genetik veya kilo faktörü işin içine girmez. Daha çok stres kaynaklı olan bu problem her yaşta ve kişide görülebilir.

Beyin bir tehlike algılandığında otomatik olarak tepki verir. Stres ve endişe hali zihnimize doluştuğunda beyin sinyalleri bunu tehlike olarak algılar ve kendisini korumaya alır. Bir anda ortaya çıkan bu panik hali kalp atışını hızlandırır, nefes darlığı hissi verir hatta kimi insan felç geçirmiş hissine bile kapılabilmektedir.

Panik atak hali hayati tehlike içermez. Kişi ne kadar korku ve panik halinde olsa da bu geçici bir durumdur. Atak geçirirken yapmamız gereken en önemli kural bu durumun geçici olduğunu kendimize hatırlatmaktır.

PANİK ATAKLA NASIL BAŞA ÇIKARIZ?

Panik atak halinde kendi kendimize uygulayabileceğimiz çok basit yöntemler vardır. Uzmanların en temel ve etkili yöntemleri şu şekilde karşımıza çıkıyor.

1. Panik atak geçirirken öleceğiniz ya da aklınızı kaybedeceğiniz gibi düşünceler zihninize doluşabilir. Böyle durumlarda sakin kalmaya çalışarak bunun yalnızca kötü bir his olduğunu ve geçeceğini kendinize söyleyebilirsiniz. Kendine güvenin yerinde olması bu panik halinde çok önemlidir.

2.Kalp atış hızınızın yükseldiğini hissedince derin nefes alarak nefes alış verişini yavaşlatmak sakinleşmenize yarar sağlayacaktır. Barada önemli olan panik halini ilk hissettiğiniz andan itibaren bu uygulamayı yapmanızdır.

3.Uzmanların bir başka önerisi ise şu şekilde; kocaman dalgalı bir denizde boğulduğunuzu hissettiğiniz andan itibaren çırpınmaya başlarsınız ve çırpındıkça daha çok batarsınız işte panik atak hali de bu duruma benzetilir. Yani siz o panik halinde daha kendinize telkin veremeden korku dalgasına kapılırsanız panik atak sizi ele geçirir. bu durum sizi daha fazla çıkmaza sürükler. Ve sürekli olarak bir sonraki panik atak ne zaman gelecek tekrar gelirse ne olacak gibi endişelerle yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden panik atak halindeyken dalgaların sizi savuşturup denizin durulmasını bekleyebilirsiniz. O dalgalar sizi sakin bir kıyıya mutlaka bırakacak ve rahatlamayı mutlaka hissedeceksiniz. Bu şekilde düşünerek kendinizi rahatlatmaya çalışırsanız bir sonraki gelecek olan ataktan korkmazsınız. Böylece yaşam kalitenizi de düşürmemiş olursunuz.

4. 5-4-3-2-1 tekniğini uygulayabilirsiniz; bu teknik sizin yatışmanızı sağlarken zihninize doluşan kötü düşünceleri de uzaklaştıracaktır.    

  • 5; öncelikle çevrenizde gördüğünüz beş adet nesne belirleyin ve bunları zihninizde tekrarlayın.
  • 4; dokunup hissedeceğiniz dört nesne belirleyin ve bunları zihninizde tekrarlayın
  • 3; çevrede duyduğunuz üç ses belirleyin ve bunları zihninizde tekrarlayın. ( kendi iç sesiniz olmasın ve iç sesinize değil çevredeki seslere odaklanın.)
  • 2; çevrede kokusunu alabileceğiniz iki şey belirleyin ve bu kokulara odaklanmaya çalışın.
  • 1; son olarak çevrenizde tadını alabileceğiniz bir şey belirleyin eğer yoksa son tadını aldığınız şeye konsantre olun ve bunu tekrarlayın.

Bu tekniği zihninizdeki kötü düşünceler uzaklaşıncaya kadar tekrarlayabilirsiniz.

Panik atak ya da herhangi bir psikolojik sorun ile karşı karşıya iseniz mutlaka bir uzmana başvurun. Unutmayın ki zihinsel sorunlar size ve çevrenize büyük zararlar verebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir