Zabıt Katibi Nedir, Nasıl olunur?

Adalet bakanının son yaptığı açıklamaya göre adalet bakanlığına bağlı adliye ve cezaevlerine personel alımı olacak. Bekir Bozdağ’ın açıklamasına göre 18 bin personel alımı yapılacak.

 Alım yapılacak birimlerden bir tanesi de zabıt katipliği. Bu yüzden memur olmak isteyen birçok aday zabıt katipliği için araştırmalar yapmaya ve bu alıma yönelik çalışma yapmaya başladı.

 Zabıt katipliği mesleği nedir, nasıl olunur, en az kaç puan almak gereklidir? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası yazımızda.

Zabıt katipliği adalet bakanlığına bağlı olan adliyelerde bulunan mahkeme ve savcılıklarda çalışan yargı personelidir.

Görevleri:

  • Mahkemelerdeki davalarda ve savcılıklardaki ifadeleri kayıt altına almak.
  • Savcı ve hakimlerin dosyalar üzerindeki çalışmalarını verilen görev üzerine düzenlemek ve sisteme işlemek.
  • Hakim ve savcı tarafından verilen görevleri yerine getirmek.
  • Zabıt katipliği mesleği oldukça dikkat gerektiren ve belli bir kabiliyet gerektiren bir meslektir. Bu yüzden diğer memuriyet alanlarına giriş şartlarında ayrı olarak özel şartlar ve sınav şartları aranabilir.

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?

  • 657 numaralı Devlet Memurları Kanununda belirtilen şartlarını taşımak,
  • KPSS’den en az 70 puan almak,
  • Adalet bakanlığının yaptığı klavye ve mülakat sınavından başarılı sayılmak.

Zabıt katipliğinde bölüm şartı aranmaz. Ortaöğretim, Ön lisans veya lisans bölümü mezunlarının her biri klavye sınavına katılabilir. Yalnız bu sınava katılmak için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ‘Bilgisayar İşletmenliği ya da Daktilografi’ sertifikası bulunması gerekmektedir. Fakat adalet bölümü, Ticaret Meslek Lisesi ve Bilgisayar gibi mezun iseniz başvurularda ayrıca bilgisayar sertifikası istenilmemektedir.

Klavye sınavında ise üç dakikada en az 90 kelime yazılması istenilmektedir. Fakat son dönemlerde taleplerin atmasıyla birlikte 90 kelime yazılsa bile adaylar liste dışında kalabilmektedir. Klavye sınavında F klavye ya da Q klavye kullanılabilmektedir.

Daha öncesinde sıkı bir çalışma gerektiren klavye sınavında 120-130 civarı kelime yazılırsa başarılı sayılma şansı daha çok artmaktadır. Bunun için heyecanı yatıştırmak, bol pratik yapmak ve ellerin sıcaklık dengesini ayarlamak gibi faktörlere dikkat edilmesi gereklidir.

Her adliye alım yapacağı personel sayısının 20 katı kadar adayı klavye sınavına çağırır.  Mülakat sınavına ise klavye sınavında başarılı olan adaylar çağırılır.

Her aday bir adliyeye başvuru yapabilir.

Her aday farklı il ve ilçelerdeki adliyelere başvuru yapamazlar. Başvuru ekranı açılınca seçeceği bir il merkezi ya da ilçeye başvuruda bulunabilir.

Mülakat sınavına alınacak aday sayısının 3 katı kadar aday çağırılmaktadır. Mülakat sınavında başarılı sayılmak için en az 70 puan almak gerekmektedir. KPSS puanı ile mülakat puanının ortalaması nihai puanı oluşturur. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memur alımlarında mülakatların kaldırılacağını açıklaması adliye personel alımı durumuna etki edip farklı bir yol izlenecek mi bu durumu ilerleyen günlerde göreceğiz.

Ortalama olarak zabıt katibi maaşı 11.850 liradır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir